Knesselare koopt met aardgaswagens verkeerde nieuwe technologie

Wagen op aardgasDe gemeente Knesselare heeft pas twee nieuwe wagens aangekocht: een lichte vrachtwagen en een lichte bestelwagen. Speciaal aan deze wagens is dat ze gebruik maken van CNG, aardgas dus. Aangezien er nog nergens in de buurt tankstations zijn, heeft de gemeente ook geïnvesteerd in een eigen vulinstallatie, met subsidies van Eandis.

 

Volgens mij heeft de gemeente hier een verkeerde keuze gemaakt. CNG wagens zijn, hoewel groener dan diesel, nog steeds verbrandingswagens. Dus uiteindelijk tegen 2030 moeten ze in België verdwijnen. Nu ja, deze wagens zullen het wel geen 14 jaar uithouden.

 

Binnenkort 30% aardgas minder

 

Maar dan nog blijft het een verkeerde keuze voor onze lokale overheid. Let op, ik juich het toe dat ze nadenken over betere, groenere mobiliteit, maar nu net CNG kiezen nadat de laatste maanden het duidelijk werd dat Nederland de gaswinning wil afbouwen. Nederland kiest er voor om in eigen land niet langer aardgasnetten aan te leggen omdat ze deze, zelfs voor hen spotgoedkope energie, niet meer als toekomst zien.

 

En dat zou wel eens heel snel kunnen gaan. Nederland heeft lang een verband ontkent tussen de aardbevingen in de regio Groningen en de aardgaswinning. De laatste tien jaar valt dat echter niet meer te ontkennen en neemt het fenomeen toe, zoals je op deze animatie zelf kan zien. Daarom dat Nederland sinds vorig jaar overweegt de winning sterk terug te dringen en in de eerste plaats natuurlijk de export af te bouwen. Ter info: 30% van de gebruikte aardgas in België komt uit Nederland.

 

Met andere woorden, aardgas zal dus snel schaarser worden en dus duurder. Het is dus niet alleen niet zo milieuvriendelijk, maar ook een keuze die geen toekomst heeft op langere termijn.

 

Elektrische voertuigen zijn de toekomst

 

Laadpaal voor elektrisch voertuigWas het dan niet beter om een goed signaal te geven en te kiezen voor elektrische voertuigen. Het grootste probleem van EV blijft nog enigszins de actie radius, maar voor een gemeente als Knesselare vormt dat geen probleem. OK, ik geef toe dat er ook nog niet veel keuze is, maar daar komt snel verandering in. Daarom dat ik denk dat een andere keuze beter was geweest.

 

Of indien CNG nu een tijdelijke keuze is, zou onze gemeente tegelijk een signaal kunnen geven door enkele openbare laadpunten te voorzien voor elektrische voertuigen. Dan zouden we kunnen zeggen dat onze gemeente echt naar de toekomst kijkt.