Ursel in de commissie landsverdediging
Gisteren werd de airshow nog eens besproken in de commissie landsverdediging.
Spijtig dat minister De Crem zich beperkte tot “de airshow is uitgesteld” zodat er geen antwoord op de vele interessante vragen werd gegeven.
28 Vraag van de heer Wouter De Vriendt aan de minister van Landsverdediging over “burgervliegactiviteiten in habitatrichtlijngebied” (nr. 12917)
28.01 Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen!): In 1999 werd een overeenkomst afgesloten tussen de Belgische Staat, in hoofde van het ministerie van Defensie, en het Vlaams Gewest, in hoofde van het ministerie bevoegd voor Leefmilieu, voor het beheer van natuur en bos op militaire domeinen. In 2004 werd een nieuwe belangrijke impuls gegeven aan natuurherstel op militaire domeinen door de opstart van het DANAH-project. Met de steun van het Europese Life-fonds worden op twaalf militaire domeinen natuurherstelwerkzaamheden uitgevoerd om het duurzaam beheer van de unieke natuur op de militaire domeinen in de toekomst te garanderen. Een van deze twaalf gebieden is het militaire domein van Ursel. Een belangrijke doelstelling van het gebied is het herstel van de Noord-Atlantische heide. Het Agentschap voor Natuur en Bos maakte een gebiedsvisie voor het volledige Drongengoedgebied op. Het is de intentie om de komende jaren in het gebied actief werk te maken van een verder natuurherstel.
Op het militaire domein te Ursel zijn er al jarenlang twee vliegclubs actief. Volgens VLAREM II zijn niet-militaire vliegactiviteiten op militair domein milieuvergunningsplichtig. We vernamen de plannen voor een zeer grote vliegshow op 20 en 21 juni 2009, georganiseerd door een van de twee plaatselijke vliegclubs, een initiatief dat door het ministerie van Defensie wordt gesteund. Na de vliegshow van Oostende in 1997 is het de grootste vliegshow van België.
Deze plannen verwonderen ons, zeker omdat deze activiteit midden in het broedseizoen valt. Het is duidelijk dat deze vliegshow een grote invloed zal hebben op de natuurkwaliteit van het gebied. Uit een recente Nederlandse studie over de verstoringsgevoeligheid van vogels, in opdracht van de Vogelbescherming Nederland, blijkt dat sportvliegen een grote impact heeft op de avifauna. Enkel helikopters veroorzaken een grotere verstoring omdat de vlieghoogte laag is en de geluidsproductie hoog. In dezelfde studie wordt de nachtzwaluw, een van de doelsoorten in het Drongengoedgebied en een Europese beschermde soort, aangeduid als een soort die zeer gevoelig is voor geluidsverstoring.
Op welke wijze steunt het ministerie van Defensie de vliegshow van Ursel?
Staat de medewerking van het ministerie van Defensie aan deze vliegshow niet haaks op de doelstellingen van het Protocol dat het ministerie van Defensie afsloot met de Vlaamse overheid voor natuurherstel op het militaire domein te Ursel?
Vindt u het een kerntaak van de militaire overheid om te participeren aan dergelijke vliegshows?
Kan de militaire overheid de veiligheid bij de organisatie van de vliegshow op haar domein voldoende garanderen?
Beschikt de militaire overheid en/of de organiserende club over een milieuvergunning voor de organisatie van de vliegshow?
Beschikt de militaire overheid en/of de organiserende clubs over een milieuvergunning voor de wekelijkse vluchten met sportvliegtuigen?
28.02 Minister Pieter De Crem: Het vliegveld van Ursel is een militair domein waarop nog steeds militaire oefeningen worden uitgevoerd. De Ursel Avia Show werd afgelast wegens het ontbreken van de gunstige adviezen van gemeente- en provincie, zoals aangegeven door de organisator.
28.03 Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen!): Dat nieuws verheugt me. Sowieso zouden er problemen met milieuvergunningen gerezen zijn. Ik verwijs naar de overeenkomst tussen de Belgische Staat en het Vlaams Gewest voor het beheer van natuur en bos op militaire domeinen. Ik denk dat het ministerie van Defensie in de ontplooiing van haar activiteiten zoveel mogelijk rekening moet houden met omgevingsfactoren en de impact op zowel omwonenden als het leefmilieu.
bron: www.dekamer.be