De Parabel van de Krekel en de Mier
Originele versie:
De mier werkt gedurende de hele hete zomer hard; Zij bouwt haar huis en ze slaat voorraden op voor de winter De krekel vindt de mier dom: ze lacht, danst en speelt de hele zomer Eens de winter op komst, zit de mier er warmpjes en goed gevoed bij.
De krekel rilt van de koude, heeft geen voedsel, noch een schuilplaats en sterft van de koude.
EINDE VAN HET VERHAAL
BELGISCHE VERSIE:
De mier werkt gedurende de heel hete zomer hard; zij bouwt haar huis in het rijke Noorden en ze slaat voorraden op voor de winter. De krekel vindt de mier dom: ze lacht, danst en speelt de hele zomer; in het Zuiden van het land wordt het volgens haar nooit winter. Eens de winter op komst, zit de mier er warmpjes en goed gevoed bij.
De krekel, bibberend van de koude, organiseert een persconferentie waarop ze de vraag stelt waar de mier het recht vandaan haalt om er warmpjes bij te zitten met voldoende voorraad voedsel terwijl anderen met minder geluk dan zij, honger en kou hebben.
De Televisie organiseert een rechtstreekse uitzending waarbij getoond wordt hoe de krekel bibbert van de kou terwijl videobeelden tonen hoe de mier goed verwarmd vertoeft in haar comfortabele woning met een rijk gevulde tafel.
De regering onder druk van de krekels – hoewel in de minderheid – is geschokt dat, in zulk een rijk land, men die arme krekel laat lijden terwijl anderen in weelde leven. De verenigingen tegen de armoede betogen voor het huis van de mier.
Journalisten geven interviews met de vraag hoe het komt dat de mier rijk geworden is op de kap van de krekel en interpelleren in het parlement om een belastingverhoging voor de mier opdat zij haar rechtvaardige deel aan belastingen zou betalen.
Als antwoord op deze opiniepeiling, vaardigt de regering een wet uit op de economische gelijkheid, retroactief voor de zomer, zodat de krekels in het Zuiden de winter kunnen overleven.
De belastingen voor de mier worden drastisch verhoogd en zij ontvangt tevens een boete omdat zij nagelaten heeft de krekel in dienst te nemen teneinde haar op die manier te helpen.
Het huis van de mier wordt in beslag genomen door de autoriteiten omdat de mier niet genoeg geld heeft om haar boete en haar belastingen te betalen.
De mier verlaat het land om zich met succes te vestigen in het buitenland.
De Televisie maakt een reportage over de “vetgemeste” krekel.
Deze is bezig de laatste voorraden van de mier op te souperen, hoewel de lente nog veraf is.
Het voormalige huis van de mier, ondertussen sociale woning geworden voor de krekel, raakt in verval omdat deze laatste niets gedaan heeft om ze te onderhouden.
De andere huizen in de mierenbuurt vervallen eveneens omdat ook de andere mieren aangepakt worden en de overblijvende mieren de verloederde buurt willen verlaten.
Verwijten worden gemaakt naar de overheid, voor het gebrek aan middelen. Een parlementaire commissie wordt samengesteld, wat de overheid 10 miljoen Euro kost.
De krekels in hun sociale huizen vormen inmiddels de meerderheid in de mierenbuurt en willen voortaan in het krekels bediend en bestuurd worden.
De eerste krekel sterft aan een overdosis.
Verenigingen voor Liberalisering en Menselijkheid bekritiseren de mislukking van de overheid om het probleem van de sociale ongelijkheid ernstig aan te pakken.
Het huis van de mier wordt gekraakt door een bende geïmmigreerde spinnen.
De overheid prijst zichzelf voor de multiculturele diversiteit van België.
Sommige mieren willen zich afsplitsen van de krekels om hun zuurverdiende inkomsten te beschermen.
De krekelbonden organiseren petities en betogingen tegen de onsolidaire mieren.
De overheid laat begaan.
De zomer komt er aan en de krekels denken “er zijn nog hardwerkende mieren genoeg in het rijke Noorden” en beginnen weer te lachen, dansen en te spelen. De krekels blijven de mieren dom vinden.
EINDE VAN HET VERHAAL