De VRT/Standaard peiling
Politieke correctheid gebiedt de politieke kaste om bescheiden te blijven bij een goede peiling. Men mag inderdaad nooit op voorhand het vel van de beer verkopen voor hij geschoten is. Het is dan ook maar normaal dat Jo Vandeurzen en Yves Leterme voorzichtig reageren op de uiterst goede cijfers van de peiling van VRT en De Standaard.
Maar ik ben een echte kartelliefhebber en speel geen enkele rol in deze verkiezingen. Daarom mag ik nu wel eens heel hard JOEPIE roepen.
Tegelijk stel ik ook wel vast dat het kartel te vroeg gepiekt heeft. De hoge score van enkele maanden geleden, zullen we wel nooit meer halen. Maar de zetelverdeling ziet er goed uit. Paars kan niet verder en zelfs paars-groen haalt geen meerderheid. Als deze peiling dus ook maar enige richting kan geven aan het uiteindelijke verkiezingsresultaat, dan zal de CD&V eindelijk na acht jaar weer deel uitmaken van de federale regering.
BRT of VRT?
Maar het is nog een eindje tot aan de eindstreep. Er zijn hoe dan ook nog heel veel onbesliste kiezers, en de media laten zich de afgelopen dagen niet onbetuigd in mogelijke beïnvloeding.
Zo viel het mij op dat zondagavond tijdens de eerste verkiezingsuitzending van de VRT “mondelinge vragen” de vragen nogal gericht geselecteerd waren. Op een gegeven moment dacht ik dat de VRT nogal nostalgisch terug keek op de tijd dat de BRT noemde. Want de V van Vlaams was duidelijk niet terug te vinden in deze uitzending. Vlaams is vies! Dat kon ik alleszins afleiden uit het feit dat twee vragen rechtstreeks gericht waren tegen het Vlaamse karakter van het kartel CD&V/N-VA.
Zo was er eerst de vraag “jaagt u niet te veel Vlamingen schrik aan met uw Vlaams discours“. En niet veel later was er de vraag “waarom creëert u een haatgevoel van de Vlamingen versus de Walen“.
In de zetelverdeling kunnen we zien dat een coalitie tussen CD&V/N-VA enerzijds en het Vlaams belang anderzijds een meerderheid van 47 zetels in de Vlaamse taalgroep zou creëren. Dat geeft toch aan dat in Vlaanderen resoluut wordt gekozen om de Vlaamse weg verder te bewandelen.
Het door de VRT laten uitschijnen dat Vlaams vies is, is dan ook een verkeerde representatie van de feiten. Men begint bij de VRT stilaan de weg te bewandelen om alles wat Vlaams is in het verdomhoekje te verbannen. Het Vlaams belang klaagt steen en been over het gebrek aan visibiliteit op de VRT.
Moet ik nu beginnen vrezen dat het binnenkort ook zover is voor het kartel?
De analyses van deze eerste uitzending in diverse kranten waren ook opmerkelijk eensgezind over één feit. In diverse redactionele commentaren las ik dat Verhofstadt de beste uitleg gegeven had. Als kijker hebben enkele andere dingen gezien.
Ten eerste vond ik dat men nogal redelijk simpele vragen voorbehouden had voor de bijna ex-premier. Zeggen dat Yves Leterme een veel te moeilijke uitleg heeft gegeven aan wat “goed bestuur” betekent, is volgens mij een belediging aan het adres van de intelligentie van de Vlamingen.
Om het dan eens simpel uit te leggen aan de politieke redactie van Het Laatste Nieuws, zal ik het eens zeggen: eerst goed nadenken, dan pas handelen. En niet 20 keer van ideeën wisselen.
Yves, Elio of Johan?
Terug naar de peiling en de mogelijke zetelverdeling.
Als peiling bewaarheid wordt, dan zal de eerste keuze een roomsrode regering zijn. Johan Vande Lanotte bestempelt zichzelf wel als kandidaat, maar wil tegelijk ook geen franstalige premier. Stel dan dat men de regel volgt die zegt dat de grootste politieke familie de premier mag leveren, ontstaat dan niet eveneens de subregel dat binnen die politieke familie de grootste zusterfractie de premier levert? Dat zou in het socialistische geval tot een patstelling leiden….
Of volgt men de regel dat de grootste partij de eerste minister mag leveren? Dat is dan volgens deze peiling zonder twijfel Yves Leterme.
Voor deze stelling zijn enkele pro-argumenten te noemen. Allereerst is en blijft het een feit dat de Vlamingen de meerderheid van de Belgische bevolking vormen. Voorts is het ook duidelijk uit deze peiling dat de Vlaming stemt voor Vlaamse standpunten, de houding van de (B)VRT ten spijt. Op zulk moment een franstalige premier benoemen, het is zelfs voor Johan Vande Lanotte te gevaarlijk. En ten derde: Yves Leterme is veruit de meest populaire politicus van het moment.
Groene bedankbriefjes
Vera Dua mag zeker niet vergeten heel wat bedankbriefjes te sturen aan de paarse partijen. Tobback en Verhofstadt hebben Al Gore zo hard uitgemolken dat Groen! plots weer de kiesdrempel haalt en in één klap zelfs zeven zetels haalt.
Opvallend in deze peiling in de deelresultaten: niet in Limburg. Daar hebben ze blijkbaar minder last van de opwarming…
De vraag is ook als we naar bovenstaande tabel kijken, of roomsrood niet beter kiest voor de uitbreiding met Groen om een veilige meerderheid te hebben. God beware me daarvoor, als ik mijn mening mag meedelen. Dan zou een meerderheid van de Vlamingen rechts gestemd hebben en toch een sterk naar links hellende regering krijgen.
Een tripartite dan maar, zodat de balans met de Vlaamse regeringsploeg behouden blijft? Ik zou daar durven op gokken. Een tripartite die een tweederde meerderheid heeft om de Grondwet te veranderen en na twee jaar in 2009 vanaf dan de verkiezingen allemaal laat samenvallen. Open VLD zou in dit scenario nog goed wegkomen. Ze blijven deel uitmaken van de macht, zowel op Vlaams als federaal niveau, in ruil voor keiharde garanties omtrent de staatshervorming. En over twee jaar kunnen ze dan hun kans opnieuw wagen, waarbij het Vlaamse voordeel voor het kartel zal weggewerkt zijn.
Ik vermoed ook dat Open VLD anders wel eens smerig spel zou kunnen spelen: niet in de federale regering zou wel eens hun uitstap op het Vlaamse niveau tot gevolg kunnen hebben. Een vis op het groge maakt rare sprongen, je zou van niks moeten schrikken binnen de VLD in dat scenario.
Kortom, het mag er leuk uitzien voor het kartel CD&V/N-VA, makkelijk zal het niet worden als de uitslag in de buurt van deze peiling zit. En dat zal de blauwe spin doctor Slangen nog wel in de verf zetten de komende weken…